dilluns, 21 de maig del 2012

Reichenberger Messe [Fira de Reichenberg] (1)

Els cartells de la Fira de Reichenberg

Detall d’un fulletó d’informació i propaganda de la Fira de Reichenberg de 1934.

Reichenberg, nom en alemany de la ciutat de Liberec (República Txeca), va esdevenir el centre de la regió dels Sudets durant el període d’entreguerres; una regió del nou estat de Txecoslovàquia sorgit després de la Primera Guerra Mundial i de població majoritàriament alemanya. Amb els acords de Munic del 30 de setembre de 1938 entre el Regne Unit, França, Itàlia i l’Alemanya de Hitler, la regió dels Sudets va entrar a formar part de l’Alemanya nazi. Un cop acabada la Segona Guerra Mundial, Txecoslovàquia va recuperar aquest territori i va expulsar-ne la població alemanya.

Fulletó d’informació i propaganda de la Fira de Reichenberg de 1934.[1]

Reichenberg va ser una de les tres ciutats txecoslovaques, juntament amb Praga[2] i Bratislava,[3] que va organitzar amb èxit un fira de mostres internacional durant el període d’entreguerres. Les tres ciutats representaven les comunitats nacionals que configuraven el nou Estat txec: Praga (comunitat txeca), Bratislava (comunitat eslovaca) i Reichenberg (comunitat alemanya).

La primera edició de la Fira de Reichenberg es va celebrar del 14 al 22 d’agost de 1920 i va ser una de les fires fundadores, l’any 1925, de la Union des Foires Internationales (UFI). Amb anterioritat, a Reichenberg s’havien celebrat diverses exposicions industrials. La més rellevant va ser la Deutschbhömische Ausstellung (Exposició Alemanya de Bohèmia), que va tenir lloc l’any 1906. Va ser una mena de contra-exposició boicotejada pels txecs que els alemanys de Txecoslovàquia van organitzar en contraposició a l’Exposició Nacional de Praga de 1891.[4]

Cartell d’Anton Robert Leinweber (1845– 1921) de l’Exposició Alemanya de Bohèmia de l’any 1906.[5]No se interpretar el significat que pot tenir la figura central d’aquest cartell, un home barbut que des de dalt d’un turó observa la ciutat de Reichenberg. El que crida més l’atenció és la seva indumentària i la maça que sosté amb la mà esquerra.

Cartell d’estètica marcadament modernista de Bertold Löffer de l’Exposició Alemanya de Bohèmia de l’any 1906.[6]

Els organitzadors de la Fira de Reichenberg, en un full de l’any 1921 imprès en castellà,[7] presentaven la seva ciutat com el primer i el més important mercat comercial d’exportació industrial de Bohèmia, Moràvia, Silèsia i Eslovàquia. Entre els productes que es podien trobar a la Fira esmentaven els tèxtils, els cristalls i les porcellanes de Bohèmia, la cristalleria i la bijuteria de Gablonz (Jablonec), la maquinària, els productes químics, els metalls, els cuirs i les fustes. Com a atractiu per als possibles visitants, es destacava la possibilitat de combinar la visita a la Fira de Reichenberg amb la visita a la Fira de Leipzig, la principal fira de mostres europea durant el període d’entreguerres.

Full informatiu en castellà de la III Fira Internacional de Reichenberg de 1922.[8]

Quasi bé tots els cartells de la Fira de Reichenberg del període d’entreguerres van ser dissenyats per Josef Jäger (Weissenbach, 1883 - ) o el seu taller. El cartell de la primera edició de la Fira, el de l’any 1920, va marcar la pauta de tots els posteriors. El recurs gràfic utilitzat és un imant coronat pel logotip de l’esdeveniment, ‘RM’, la sigla de Reichenberg Messe (Fira de Mostres de Reichenberg). Aquesta composició va esdevenir el símbol de la Fira i és present en tots els cartells com a motiu central, molt sovint com a únic element gràfic. En algunes ocasions, el símbol de la Fira comparteix protagonisme amb altres recursos gràfics molt utilitzats en els cartells de fires europees: la testa de Mercuri o algun dels seus atributs (anys 1926 i 1932), i el ferrocarril (anys 1924 i 1935) o l’avió com a símbols de progrés (any 1937).

El principal recurs gràfic del cartell de la primera edició de la Fira de Reichenberg,[9] la de l’any 1920, és com hem dit un imant coronat amb la sigla de la institució firal. L’imant, element utilitzat en cartells d’altres fires europees (Utrecht, 1946; Milà 1948; Brussel·les, 1953), simbolitza el poder que té una fira per atraure les mercaderies, els expositors/venedors i els visitants/compradors, és a dir, per atraure els negocis.

Cartell de la primera edició de la Fira de Reichenberg de 1920, dissenyat per Josef Jäger.

En el cartell de la Fira de Reichenberg de 1921[10] destaca, sobre un fons negre, una carena muntanyosa, presumiblement la serralada dels Sudets, de tres pics de color blanc i rivetada en blau. Una cinta blava, que du impresa en negre un caduceu —un dels atributs de Mercuri, el déu protector del comerç—, una roda dentada i un martell —símbols de la indústria i el treball manual, respectivament— i una espiga de blat —símbol de l’agricultura—, encercla el pic més alt. A sota de la cinta hi ha el símbol de la fira, una ‘U’ blava i invertida, que simbolitza un imant que atrau les mercaderies i els negocis, coronada pel logotip en negre de l’esdeveniment, ‘RM’, la sigla de Reichenberg Messe (Fira de Mostres de Reichenberg).

Versió en francès del cartell de la segona edició de la Fira de Reichenberg de 1921, dissenyat per Josef Jäger.

Versió en alemany del cartell de la segona edició de la Fira de Reichenberg de 1921. El blau de la cinta que envolta la muntanya i del logotip ha estat substituït pel vermell en aquest cartell.[11] 1921 Aquest cartell també el tenen a la MAK, sense digitalitzar.[12]

La composició gràfica del cartell de la III Fira de Reichenberg, la de 1922, és força senzilla.[13] El símbol de la fira, una ‘U’ daurada i invertida, que simbolitza un imant que atrau les mercaderies i els negocis, coronada pel logotip de l’esdeveniment, ‘RM’, la sigla de Reichenberg Messe (Fira de Mostres de Reichenberg), també daurat, destaca sobre un fons negre en la part central del cartell. D’aquest mateix cartell, a la WBR[14] i a l’ONB[15] hi ha la versió en alemany i a la Biblioteca Nacional Széchényi de Budapest[16], la versió en hongarès. La combinació de colors és el tret diferencial de les diferents versions d’aquest cartell. Al MAK també tenen l’edició en txec aquest cartell, però sense digitalitzar.[17]

Versió en francès del cartell de la tercera edició de la Fira de Reichenberg de 1922, dissenyat per Josef Jäger.

Versió en alemany del cartell de la tercera edició de la Fira de Reichenberg de 1922, dissenyat per Josef Jäger.

Versió en hongarès del cartell de la tercera edició de la Fira de Reichenberg de 1922, dissenyat per Josef Jäger.







[1] Foire Generale d’Echantillons de Liberec -  Reichenberg. Reichenberg, 1934. AHCCB 543.15.
[2] Vegeu els articles de la Fira de Mostres de Praga [Prazský Vzorkový Veletrh] d’aquest bloc.
[3] Més endavant publicaré en aquest bloc els articles de la Fira de Bratislava [Orientálný Trh Bratislava / Medzinárodný Dunajský Veletrh]».
[4] Hofmann, Andreas R. «Utopie nazionali: grande esposizioni in Europa centro-orientale, 1891-1929». Memoria e Ricerca, núm. 17, setembre-desembre 2004, p. 239. Vegeu també els articles de la Fira de Mostres de Praga [Prazský Vzorkový Veletrh] d’aquest bloc.
[5] AL Inventarnummer: DG2003/915.
[6] Österreichisches Museum für angewandte Kunst / Gegenwartskunst (MAK) [Museu d’Àustria d’Arts Aplicades / Art Contemporani]. Inventar: PI 2655.
[7] Invitación a la II Feria Internacional de Reichenberg. Reichenberg, 1921. Arxiu Històric de la Cambra de Comerç de Barcelona (AHCCB) 543.15.
[8] AHCCB 543.15.
[9] Museum für Gestaltung Zürich. Zürcher Hochschule der Künste (ZHDK) [Museu del Disseny de Zuric. Museu de les Arts de Zuric]. Plakatsammlung, Objectnumber: 80-0206.
[10] AHCCB. Fons de cartells núm. 7.017.
[11] <http://www.galerieberndduerr.de/werke/popup.php?id=1352>
[12] MAK. Inventar: PI 4308.
[13] AHCCB. Fons de cartells núm. 7.239.
[14] Wienbibliothek im rathaus (WBR) [Biblioteca Municipal de Viena]. Sign.: P 228090.
[15] Österreichische Nationalbibliothek (ONB) [Biblioteca Nacional d’Àustria]. Grafiksammlung, Inventar-Nr. 16333157.
[16] Magyar Digitalis Képkönyvtár (MDK) [Biblioteca Digital de la Biblioteca Nacional Széchényi d’Hongria]. Raktári jelzt: PKG. 1922/18.
[17] MAK. Inventar: PI 4307.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada