dilluns, 30 d’abril del 2012

Feria de Muestras de Bilbao (2)

Els cartells de la Fira de Mostres de Bilbao

Detall del cartell de Manu Eléxpuru del Valle de la X Fira de Mostres de Bilbao de l’any 1959.

Els dos primers cartells d’aquest article corresponen a l’Exposición de Industria y Comercio de Bilbao dels anys 1934 i 1935. Recordem que aquestes dues exposicions es consideren, respectivament, la tercera i la quarta Fira de Mostres de Bilbao, tot i que oficialment no se’n deien així. En canvi de l’Exposición del Motor, Accesorios y Radio, la de l’any 1932 i la de1933, les dues primeres edicions de la fira basca, no hem trobat cartells, si és que se’n van fer.

El cartell de l’Exposición de Industria y Comercio de l’any 1934[1] és obra de Nicolás Martínez Ortíz de Zárate (Bilbao, 1907 — 1991). Aquest cartell presenta un tractament iconogràfic molt similar al dels cartells firals europeus de la primera meitat del segle xx. En primer terme, apareix el rostre de Mercuri, amb el seu inconfusible casc. La divinitat protectora del comerç sosté en les seves mans el caduceu, un dels seus atributs, i una roda dentada, al·legoria de les activitats industrials. En segon terme, una majestuosa columna, al capdamunt de la qual hi ha un capitell jònic, dóna a la composició un caràcter eminentment clàssic. D’aquest cartell també cal destacar el joc de llum i ombres amb què l’artista aconsegueix donar profunditat a la composició.

Cartell de Nicolás Martínez Ortíz de Zárate de l’Exposiciónde Industria y Comercio de l’any 1934.

El cartell de l’edició següent de l’Exposición de Industria y Comercio, la de l’any 1935[2], també té Mercuri com a element gràfic principal. En aquesta ocasió, la figura del déu protector del comerç surt de cos sencer. Amb la mà esquerra sosté el caduceu, mentre aixeca la dreta per damunt del cap. La representació de Mercuri sembla veritablement una escultura de Pau Gargallo per l’ús que fa dels buits l’autor desconegut d’aquest cartell.

Cartell d’autor desconegut de l’Exposición de Industria y Comercio de l’any 1935.

José Luis Ribera Chacón és l’autor del cartell de la Fira de Mostres de Bilbao de l’any 1941.[3] La campana que anuncia l’esdeveniment firal és el recurs gràfic més rellevant de la composició. Sobre un fons negre destaca en vermell la campana, que porta gravat l’escut de la ciutat. En una posició secundària, darrere la campana, hi ha la roda dentada, símbol de la indústria, i el caduceu de Mercuri, al·legoria del comerç.

Cartell de José Luis Ribera Chacón de la Fira de Mostres de Bilbao de l’any 1941.

A continuació, un targetó signat per ROHE que possiblement reprodueix un dels cartells de la VI Fira de Mostres de Bilbao de l’any 1942.[4] Sobre un fons de to marronós destaca la sigla ‘FM’ (Fira de Mostres) que se sustenta sobre una base en la qual es pot llegir el nom de la ciutat.

Targetó signat per ROHE de la VI Fira de Mostres de Bilbao de l’any 1942.

La peça següent també és un targetó, obra de José Luís Ribera Chacón que possiblement reprodueix un dels cartells de la VII Fira de Mostres de Bilbao de l’any 1943.[5] Una corriola simple eleva un fardell de grans dimensions format per l’expressió ‘Feria de Muestras’, al darrere es por veure el pal major d’una nau amb una bandera onejant al vent.

Targetó de José Luís Ribera Chacón de la VII Fira de Mostres de Bilbao de l’any 1943.

Manuel (Manu) Eléxpuru del Valle (1930 — Madrid, 1993) va ser el guanyador del concurs de cartells de la Fira de Mostres de Bilbao de l’any 1958. Aquest cartell es va utilitzar diverses vegades per promoure l’esdeveniment firal d’altres edicions. Manu Eléxpuru del Valle va començar com a dibuixant a l’agència Clarín, de la qual va arribar a ser president. Posteriorment també va ser president a Espanya de l’empresa de publicitat Walter Thompson. En el cartell de Manu Eléxpuru del Valle destaca, sobre un fons blanc, una estructura que simula una màquina, formada per una roda de color negre subjecta a una base de color verd de la qual surt un braç de color vermell. La base i el braç recorden la lletra ‘F’, al·lusiva a la paraula ‘fira’. A l’esquerra de la part inferior hi ha el logotip de la Fira de Mostres de Bilbao, la sigla ‘FMB’ en posició vertical. A continuació presentem quatre cartells amb aquest disseny corresponents a diverses edicions de la Fira de Mostres de Bilbao.

Cartell de Manu Eléxpuru del Valle de la X Fira de Mostres de Bilbao de l’any 1959.[6]

Versió en francès del cartell de Manu Eléxpuru del Valle de la XV Fira de Mostres de Bilbao de l’any 1964.[7]

Cartell de Manu Eléxpuru del Valle de la XVI Fira de Mostres de Bilbao de l’any 1965.[8]

Cartell de Manu Eléxpuru del Valle de la Fira Internacional de Bilbao de l’any 1971. El cartell incorpora a l’esquerre de la part inferior i sota el logotip de la Fira de Mostres de Bilbao, el logotip de l’Union des Foires Internationales (UFI).[9]






[1] Bilboko Arte Ederren Museoa (Museu de Belles Arts de Bilbao), núm. d’inventari: 92/248.
[2] Bilboko Arte Ederren Museoa (Museu de Belles Arts de Bilbao), núm. d’inventari: 84/21.
[3] AHCCB. Fons de cartells núm. 7.294.
[4] AHCCB 1532.5.
[5] AHCCB 1532.10.
[6] AHCCB. Fons de cartells núm. 7.090.
[7] Museu de les Arts Aplicades d’Àustria (MAK). Inventary: PI 8849.
[8] AHCCB.
[9] AHCCB.

1 comentari:

  1. Molt interessant i molt elaborat, sempre m'ha agradat la història i aquests cartells
    evoquen un passat industrial no gaire llunyà en el temps però si desfasat en la seva modernitat. Felicitats pel bloc.

    ResponElimina